Prowadzenie nawet najmniejszego punktu gastronomicznego wymaga odpowiedniego przygotowania. Niezbędny nam będzie też sprzęt gastronomiczny, który dostarczy nam hurtownia gastronomiczna Poznań.
Wyposażenie oraz dostawcy
Wyposażenie gastronomiczne powinno być dostosowane do naszych potrzeb i planów. Na tej podstawie należy stworzyć asortyment. Minimalny zestaw potraw może obejmować około dwóch tuzinów rodzajów mięsa, ryb, warzyw i ciastek. W obszarach mieszkalnych, oprócz produktów kulinarnych, nie zaszkodzi dodać towary z innego asortymentu, na przykład sklep spożywczy. Pomoże to zrekompensować nierównomierny przepływ klientów w ciągu dnia roboczego.
Najbardziej minimalne wyposażenie obejmuje chłodzone skrzynie i gabloty, zamrażarki, wagi, kasę (nawet bez pamięci skarbowej i rejestracji w urzędzie skarbowym), stół do pracy z produktami. Jednym z najważniejszych warunków sukcesu gotowania są wiarygodni dostawcy, jeśli nie planujesz samodzielnie wytwarzać produktów. Terminowa dostawa świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych przyciągnie stałych klientów i zapewni dochód.
Personel oraz reklama
Obliczenie wymaganej liczby pracowników będzie zależeć od wielkości gotowania i trybu działania: jeśli jest to sklep spożywczy mający punkt gastronomiczny, to harmonogram powinien wziąć pod uwagę, że po codziennej pracy sprzedawca musi mieć dwa dni odpoczynku. W zatłoczonych miejscach można użyć znaku reklamowego lub kolumny. W obszarach mieszkalnych – zamieszczanie reklam lub dystrybucja broszur reklamowych z listą, opisem i zdjęciami produktów kulinarnych.