Posiłki jemy nie tylko ustami. Wielu specjalistów mówi, że robimy to także oczami. Dlatego tak ważne jest, aby jedzenie było po prostu ładne. Warto również zadbać o to, aby zostało podane na odpowiednich naczyniach. Zastawa stołowa to coś, co powinna posiadać na wyposażeniu swojej kuchni każda pani domu. Zastawa stołowa – co wchodzi w jej skład?
Talerze, salaterki i półmiski
To obowiązkowy element każdej zastawy stołowej. To dzięki nim mamy na czym zaserwować kolejne dania. Zarówno talerze, salaterki, jak i półmiski mogą różnić się między sobą wielkością oraz głębokością. Bardziej rozbudowane komplety zastawy stołowej mogą również obejmować bulionów oraz sosjerki. Jeśli nie chcemy mieć problemów z zaserwowaniem obiadu gościom, warto postawić na taki zestaw zastawy stołowej, w którym znajduje się również waza na zupę. Przyda się także dzbanek, w którym podać można wodę, sok bądź kompot. Minimalna zastawa stołowa obejmuje zestaw naczyń na sześć osób. Jeśli jednak na ogół mamy więcej gości, warto postawić na zestaw dla dwunastu bądź dwudziestu czterech osób. Są to już bardzo rozbudowane zestawy.
Kupujemy zastawę stołową
Kompletując zastawę stołową, warto zadbać również o kieliszki. Najlepiej postawić na te proste i pozbawione ozdobników. Będą one bowiem pasowały do każdej zastawy. Jeśli decydujemy się na kieliszki kolorowe i ozdobne, należy uwzględnić wzory, które znajdują się na poszczególnych elementach zastawy stołowej. Wszystko musi bowiem tworzyć spójną, harmonijną całość.