wtorek, 23 kwietnia
Shadow

Zdrowie prosto z orzechów

Od jakiegoś czasu coraz częściej możemy słyszeć, że osoby które znajdują się na diecie mimo, że powinny pilnować kalorii mogą bez większych obaw spożywać masło orzechowe, ponieważ mimo wysokiej kaloryczności orzechy niosą ze sobą naprawdę wiele cennych składników prozdrowotnych i ich spożywanie pozytywnie wpływa na organizm. Oczywiście trzeba przy tym pamiętać o umiarze i stosować odpowiednią dawkę masła orzechowego oraz wybierać produkt, który będzie na odpowiednim poziomie jakościowym.

Dobre masła orzechowe

Obecnie w sprzedaży znajdziemy naturalne masła orzechowe, które w 100% przygotowywane są z orzechów. To co powinno być przy zakupie masła orzechowego kluczowe to właśnie to ile znajduje się w składzie orzechów a ile jest innych dodatków. Im mniejsza dawka orzechów tym gorzej. A niestety wiele popularnych marek serwuje nam masła, gdzie orzechy nie stanowią nawet 80% a obok nich pojawia się cukier, tłuszcz palmowy czy syrop glukozowo fruktozowy. I niestety takie masło jest już dyskwalifikowane na diecie.

Naturalne masło orzechowe – dobra jakość

Sięgając po naturalne masła orzechowe można oczekiwać, że będzie to produkt na odpowiednim poziomie jakościowym, który będzie w stanie zagwarantować zdrowie i pozytywnie wpłynie na organizm. Trzeba jednocześnie liczyć się z tym, że naturalne masła orzechowe będą również stosunkowo drogie, a jednocześnie produkt ten będzie miał inny smak w porównaniu do znanych markek, które dodają do orzechów cukier czy tłuszcz palmowy. Jeśli jednak komuś zależy na sylwetce to jedynie właśnie takie masła będą dla niego odpowiednie.